Animerad kortfilm

Animation av illustrerade element

Tonårskärlek
Vad är kärlek? En fråga med oändligt många svar. I denna animation ser vi en kanin tillsammans med en katt och en björn som blir överrumplade av just denna fråga vid en vägkrok någonstans i Småland.

Här står ljudet i fokus vilket spelades in först och har sedan använts som grund för att skapa karaktärer och scenografi. Den illustrerade grunden är skapad i Pro Create och sedan animerad samt ljudlagd i Adobe After Effects.

Process
Efter ljudupptagningen inleddes processen av karaktärsdesign. Jag lyssnade i inspelningen efter hintar om vilka olika egenskaper karaktärerna hade för att sedan förstärka dessa visuellt.

Huvudkaraktären lät tveksam, häpen och lite stirrig vilket visualiserades i form av en kanin med uttrycksfulla ögon. Innan frågan kändes han lugn och mjuk, andra sekunden förvirrad och flyktbenägen, egenskaper vilka stämmer in på valet av djur.

Flickvännen bredvid kaninen bidrar med inlyssnande och bubbligt fnitter, vilket visualiserades som en liten, söt katt med stora glittrande ögon. Här lyftes de kärleksfulla egenskaperna som skymtades i de varma skratten i ljudfilen.

Den spydiga kommentaren som ges i slutet visualiserades likt en bufflig, hånskrattande björn. Det som motiverade valet var det retsamma vis som kommentaren levereras, likt en översittande storebror. Skrattet är tillagt för att förstärka detta.

Scenografin inspirerades av en vägkrog mitt ute i ingenstans vid skymning där ett gäng nattugglor samlats. I ljudfilen lyssnade jag till dialekten samt vilken relation karaktärerna tycks ha. Scenen valdes därför att utspelas någonstans i Småland, och på kvällen då omgivningen var dämpad. För att förstärka denna avskildhet valdes en smått förfallen vägkrog där man kan tänka sig att endast några lokala stammisar hittar till.